В последните дни всички усещаме последиците от глобалното затопляне. прогнозите на

...
В последните дни всички усещаме последиците от глобалното затопляне. прогнозите на
Коментари Харесай

Как с бяла боя можем да спрем глобалното затопляне

В последните дни всички усещаме последиците от световното стопляне. прогнозите на учените за идващите години са все по-притеснителни, а високите градуси имат редица последици както за здравето, по този начин и за финансите.
 Глобалното стопляне въздейства даже на зоната на здрача и заплашва нейните безбройни жители
Как световното стопляне въздейства даже на зоната на здрача

И заплашва безбройните форми на живот

Колкото по-топло е на открито, толкова повече сила изразходваме, с цел да създадем температурата в затворените пространства търпима. Но това явно не е дейно решение в дълготраен проект, каквото може би е една специфична, супер бяла багра.

През 2021 година учените от Purdue University се похвалиха, че са основали най-бялата бяла багра на света. Тогава това може да ни не и изглеждало като някакво кой знае какво достижение, само че тази багра има едно много важно свойство - отразява до 98% от слънчевата светлина. И това я прави в действителност потребна, тъй като светлината генерира топлота, а в последно време тя ни пристигна допълнително.

Scientists at Purdue University Create the " Whitest White " Paint Ever Seen

It Reflects 98% of the Sun’s Light
— Open Culture (@openculture)
И в случай че тази супер бяла багра се употребява за боядисване на фасадите на здания, това освен ще понижи температурата на повърхността им, само че и тази вътре в пространствата. С това потребността от потребление на климатизация за изстудяване ще намалее.

По-грандиозните проекти пък включват използването на въпросната багра на големи повърхности по цялото земно кълбо за по-ефективно противопоставяне на. Според учени от University of California, в случай че 1-2% от земната повърхнина се покрият със супер бялата багра, количеството светлина, което ще се отрази назад в Космоса, ще е задоволително, с цел да се възстановяват температурите тук, на нашата планета.
 Снимка 626483

И този резултат няма да навреди по никакъв метод на Космоса, смятат още учените, сравнявайки го с това да изсипеш чаша вода в океана. Но има една друга значима детайлност. Общата повърхнина на Земята е малко над 510 милиона кв.км., като по-голяма част от нея са морета и океани. А с цел да се реализира търсения резултат, 5-10 милиона кв.км. би трябвало да се боядисат с най-бялото бяло. И единствено като го споделяме ни звучи много амбициозно и по-скоро невероятно.
 Климатът, превозът, облеклата и по какъв начин може всеки от нас да помогне в битката с световното стопляне
Малките промени, които всеки да направи в интерес на климата

Защото световното стопляне визира всеки

Освен че площта е в действителност голяма, голямо е и количеството багра, което ще е належащо за нейното покриване - милиарди кутии, чието произвеждане би лишило години. Е, да, концепцията, че бялото отблъсква топлината изобщо не е нова и места като Санторини, където всичко е боядисано в бяло го потвърждават. Но сходни огромни планове за осезателен резултат върху световното стопляне на този стадий наподобяват неизпълними, предава Business Insider.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР